U Sarajevu međunarodna konferencija ‘Budućnost gotovog novca’

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u saradnji s USAID-om organizira međunarodnu konferenciju „Budućnost gotovog novca“ koja će se održati u četvrtak u Sarajevu.

Konferencija se održava povodom 20. godišnjice uvođenja konvertibilne marke kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini, a na njoj će eminentni domaći i strani stručnjaci razgovarati o trendovima u korištenju gotovog novca.

„Zemlje regiona se u posljednjih nekoliko godina susreću s trendom smanjene upotrebe gotovog novca u formalnim transakcijama, ali iskustva govore da se građani i dalje uvelike oslanjaju na gotov novac. Cilj konferencije je da potakne raspravu i razmjena iskustava stručnjaka iz različitih zemalja regiona, te da time doprinese boljem razumijevanju finansijskih trendova uslijed porasta fintech usluga te uticaja globalnih trendova na rad centralnih banaka“, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Konferenciju će otvoriti guverner CBBiH Senad Softić i šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, a uvodno obraćanje će imati zamjenik direktora MMF-a za Evropu Jörg Decressin.

Na konferenciji će, takođe, iskustva iz svojih zemalja predstaviti stručnjaci iz Austrije, Albanije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

Vaš komentar

Pratite nas

Stupite u komunikaciju s nama putem socijalnih mreža. Šaljite nam zanimljive vijesti, video zapise i slike.