Softić: Gotovi novac u BiH do daljnjeg ostaje u upotrebi

Centralna banka BiH obilježava 20. godišnjicu uvođenja konvertibilne marke u platni promet BiH. Konvertibilna marka je potvrdila u potpunosti svoje postojanje za ovih 20 godina, kazao je guverner CBBiH Senad Softić.

Danas je organizirana i međunarodna konferencija “Budućnost gotovog novca” koju su organizirali Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Guverner CBBiH Senad Softić kazao je da je “na svima nama, ne samo u CB BiH već i izvršnoj vlasti da se posvetimo strukturnim reformama da se provedu kako bi se omogućio snažniji ekonomski rast, zapošljavanje i bolji životni standard građana BiH”.

Guverner CBBiH Senad Softić izjavio je da se rasprava o inovacijama u načinu plaćanja odvija u institucijama kao što su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, te u brojnim centralnim bankama ali da gotovi novac do daljnjeg ostaje u upotrebi.

– Ovom konferencijom smo htjeli da posvetimo pažnju svjetskim trendovima u finansijskom sektoru, a pogotovo u sistemu plaćanja. Radi se o vrlo izazovnim novinama za koje želimo što bolje da se pripremimo – rekao je Softić.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da je u nekim zemljama primjetan veliki pomak ka elektronskom plaćanju u odnosu na gotovinsko, što u BiH još nije slučaj. On je istakao da su Valutno vijeće i CB BiH bili nezavisni.

– Politički pozivi za ukidanje Valutnog odbora ne uzimaju u obzir trenutnu situaciju i ono što bi se moglo desiti ako se to desi – istaknuo je Duffy.

Duffy je istakao da konferencija okuplja stručnjake koji će razgovarati i o trendovima u BiH.

Vaš komentar

Pratite nas

Stupite u komunikaciju s nama putem socijalnih mreža. Šaljite nam zanimljive vijesti, video zapise i slike.